ایشان افزودند: اخلاق برای آن است که ما را محبوب کند، اگر کسی به آنجا رسید سعی می کند که به مقصد آشنا شود و با مقصود نیز دیدار داشته باشد.
حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که اخلاق برای همه ما ضروری است، خاطرنشان کردند: این اخلاق یک فنی است که انسان چگونه با جامعه تعامل کند، هر فن علمی یک معرفت شناسی و یک جهان بینی می خواهد آن که معرفت شناسی اش در حد تجربه است دستش در تحلیل فن اخلاق کوتاه است.
این مفسر قرآن کریم با اشاره به اینکه ما یک رد و یک تردید داریم، عنوان کردند: رد آن است که انسان نابینا به یک جایی می رود می بیند که راه خروج بسته است برمی گردد، تردید رد مکرر است از آن دیوار به این دیوار.
این مرجع تقلید افزودند: کسی که اخلاق را پذیرفته است دست او از نظر معرفت شناسی و مبنا پر است، زیرا معرفت شناسی او از ته دانش بالا آمده و به عرفان نظری و کلام و عرفان شهودی رسیده است.
ایشان ادامه دادند: چنین آدمی جهان را متصل الاول و متصل الاخر می بیند و برای جهان یک آفریدگار و هدفی قائل است که در آن هدف، مقصد وجود دارد.
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به معنا و مفهوم عدل خاطرنشان کردند: عدل اولین حرف را در حکمت عملی می زند گرچه دست عدل خالی است، زیرا حکمت نظری باید این عدل را تعریف کند، اما عدل تمام اینها را توجیح می کند، اگر امنیت و امانت و زندگی مسالمت آمیز و وفای به عهد خوب است چون عدل وجود دارد، عدل یعنی هر چیزی را جای خود قرار دادن، اما جای اشیاء و اشخاص کجاست؟
این مفسر قرآن کریم افزودند: کسی که اشیاء و اشخاص را نیافرید چه می داند عدل چیست؟ هیچ پایگاه علمی برای اخلاق منهای عدل، فرض ندارد، اگر وحی و ارتباط با خدا نباشد، اخلاق به صورت یک فن علمی پایگاهی نخواهد داشت.
استاد برجسته حوزه علمیه قم تاکید کردند: هر پیامبری برای دینی که آورده متخلق است و وجود رسول خدا که قرآن عظیم را آورد خلقش مطابق با خلق عظیم بود.
ایشان گفتند: وقتی خدا با کسی سخن می گوید با همه هستی اش سخن می گوید چون بسیط است و این خلق خداست.
حضرت آیت الله جوادی آملی تصریح کردند: اینکه کسی با شما سخن می گوید اما نیم رخش به فیلم و دوربین فیلمبرداران است متخلق به اخلاق رسول نیست، این حواسش جای دیگری است، رسول خدا با هرکه حرف می زد تمام رخ سخن می گفت، او متخلق به خلق خداست.
این مفسر قرآن کریم عنوان کردند: اگر اخلاق بود نه دیروز گالیله سوزی مطرح بود و نه امروز قرآن سوزی، اخلاق است که جامعه را حفظ و اصلاح و اداره می کند، اگر کسی خواست اخلاق علمی داشته باشد چاره ای ندارد که به وحی تکیه کند.
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه اخلاق برای این است که انسان به مقصد برسد، از آن به بعد کار عرفان است، گفتند: اگر انسان می خواهد به مقصد برسد ره توشه می خواهد، این ره توشه انجام واجبات و ترک محرمات است اگر کسی این راه را رفت انشاءالله به مقصد می رسد.
ایشان با اشاره به رابطه فلسفه و اخلاق ابراز داشتند: اگر فلسفه توانمند بود اخلاق توانایی تربیت می کند وگرنه یک اخلاق میانی را تحویل می دهد.
حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که قرب خداوند نه قرب مکانی است نه قرب زمانی اظهار داشتند: انسان بین ضعف دور می زند این انسان ضعیف با خدایی که به کل شیء محیط است و نامتنهای است یک رابطه وجودی دارد نه رابطه زمانی و مکانی، نه دور است نه دیر.
این مفسر قرآن کریم گفتند: فن اخلاق بدون حکمت متعالیه یک فن علمی نخواهد بود، فن اخلاق مانند علوم جزیی دیگر بدهکار فلسفه است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم تصریح کردند: شما کم ندیدید عالمان بی عمل را چرا که کلید باور به دست عقل عملی است و فهم دست عقل نظری است، عقل نظری می فهمد اما عقل عملی باور نمی کند.
ایشان ادامه دادند: چرا عالم، بی عمل می شود، اگر چه فیلسوف و مفسر شد، اگر به کسی که دست و پایش بسته است عینک و دوربین بدهید نمی تواند فرار کند.
حضرت آیت الله جوادی آملی با تاکید بر این که ایمان از شئون عقل عملی است، گفتند: ما عذاب جهنم را نمی فهمیم، سوخت و سوز جهنم از چیست نمی دانیم، در سوره جن می فرماید: هیزم جهنم خود ظالمین هستند و یک آتش زنه هم باید باشد که آتش گر بگیرد و این خود انسان است.
انتهای پیام/